Slik gjør du


Rens, farging og pleie av skinn

Mellomåsveien 20, 1414 Trollåsen

Tel: 466 63 893

E-post: Skancke@fargeteknikk.no


Slik gjør du


Skroll ned til korresponderende nummer


1: Rengjøring og vedlikehold av nytt og gammelt nappa/glattlær og skinn


2: Rengjøring og vedlikehold av skinninteriør i bil


3: Reparering av fargeskadet skinninteriør i bil


4: Utbedring av krakelert skinn og møbellær


5: Reparering/oppfrisking av pigmentert nappa/glattlær og skinn med Colourlock Leather Fresh Lærfarge


6: Bruk av Colourlock Fluid/Liquid Leather og  Leather Filler på skinn og lær


Link til diverse andre forklaringer og fremgangsmåter finner du nederst til venstre på siden.
VIKTIG! Regelmessig vedlikehold er best for lær og skinn og dets overflate. Rengjør alltid før tilføring av vedlikeholdsprodukter!


1: Rengjøring og vedlikehold av nytt nappa/glattlær og skinn:


Ettersom hvor skittent nappa/glattlæret er, rengjøres det med Lærsåpe/Cleaner. Etter rengjøring bør læret settes inn med Lærkrem/Care Lotion for nappa /glattlær hver 3-6 mnd. Den  beskytter mot bleking, uttørking og riper. Ved jevnlig påføring holder læret seg mykt og smidig over lenger tid.

VIKTIG! Behandling ofte med lite krem er bedre enn sjeldent med mye krem.

Har du lyst farget lær eller lær som er utsatt for mye slitasje, bør Colourlock Leather Shield Fargeavviser/Finishforsterker påføres FØR lærkremen. Den hindrer smitte av farge og beskytter også mot riper og annen slitasje. Spesielt utsatt lær og skinn er f.eks. førersetet i bilen.Rengjøring og vedlikehold av gammelt nappa/glattlær og skinn:


Først rengjør du læret med  Lærsåpe/Cleaner og skyller så med 1 del eddik (5%) og 5 deler vann. Vi anbefaler Lærkrem/Care Lotion  for å rekondisjonere overflaten av læret. Den stopper oksideringsprossesen. UV filteret beskytter gammelt, verdifult lær og skinn mot bleking. I tillegg arbeider den fram lærets tidligere mykhet og smidighet.

Dette gjør du evt. FØR lærkrem/Care Lotion påføres:

Stivt og hardt lær skadet av sol og for lite pleie kan restaureres med Colourlock Leather Softener olje. Dype riper og rifter repareres med Colourlock Fluid/Liquid Leather eller Colourlock Leather Filler (se nedenfor). Spesielt skadete områder pusses først med våtslipepapir 600-800 dyppet i eddikvann. Små skader som bleking og der hvor farge er slitt, kan fornyes med Colourlock Leather Fresh Lærfarge (se nedenfor). Lyst lær og skinn og områder med mye slitasje behandles med Leather Shield Fargeavviser/Finishforsterker.

2. Rengjøring og vedlikehold av skinninteriør i bil:


99,9% av alt skinninteriør i bil er fargete overflater i en nyanse. Før i tiden ble lær og skinn garvet vegetabilsk, nå for tiden brukes krom. Dette har ingen betydning for hvordan man rengjør og tar vare på skinninteriøret. Dets alder og tilstand er det som spiller en rolle.

Rengjør med Lærsåpe/Cleaner.  Nytt lær og skinn bør behandles med Leather Shield Fargeavviser/Finishforsterker. Det behøver foreløpig ingen annen behandling med fett etc. da det fortsatt er beskyttet av garveprosessen.

Problemer som ofte oppstår ved nyere lær og skinn kommer av slitasje og smitte av annen farge, som f.eks. fra klær. Spesielt førersetet kan vise typiske slitasjeskader etter bare noen få år. Lyse farger blir også lettere misfarget. Leather Shield forhindrer dette. Den bør påføres to ganger med 3 mnds. intervall, siden ved behov og etter hver grundige rengjøring.

Idet lær og skinn eldes, har det en tendens til å tørke ut. Bruk Lærkrem/Care Lotion, kondisjonerende pleie med solbeskyttelse, hver 3-6. måned. Læret forblir mykt og smidig. Kremen inneholder antioksydanter som forhindrer krakellering og læret får en mye lenger levetid. VIKTIG! Det er bedre å bruke pleiemidler ofte og i små mengder enn sjeldent og i store mengder.

Eldre cabrioleter bør i tillegg behandles med Elephant Leather Preserver (Elefantfett). Det har en sterkt vannavstøtende effekt og forhindrer mugg.


Viktig ved bruk av alle våre produkter: Våre produkter er effektive i sine virkemåter. Derfor er det bedre å bruke dem ofte og i små mengder, og ikke sjeldent og i store mengder. Lær og skinn viser oftest tegn til elde på overflaten, så sparsom, regelmessig behandling er den beste beskyttelsen.


3. Reparering av fargeskadet skinninteriør i bil:


Typisk slitasje av skinninteriør i bil kan bli rengjort, vedlikeholdt og reparert med våre våre produkter. Spesielt førersetet kan lett få skader på fargen.

Rengjør med  Lærsåpe Extra/Cleaner. Deretter bruk Rengjøringsbensin for å fjerne fett/ojle/voks fra overflaten. Reperasjonsproduktet/fargen vil da feste seg bedre. Lærsåpen er sterk når det gjelder smuss, men den fjerner ikke silikon, fett, olje og voks som kan ha blitt påført ved tidligere vedlikehold. Blir ikke dette fjernet, vil ikke fargen og evt. Colourlock Fluid/Liquid Leather feste seg like godt.

Krakellerte områder pusses først med våtslipepapir 600-800 dyppet i eddikvann (se nedenfor).

Den originale fargen kan på små områder bli restaurert med vår Colourlock Leather Fresh (se nedenfor). På grunn av Leather Fresh sin konsistens, vil små overflateskraper fylles igjen og bli så godt som usynlige. Større riper og små rifter utbedres med Colourlock Fluid/Liquid Leather (se nedenfor).  Leather Fresh finnes i 46 standard farger, men vi blander også farger etter prøver. Du kan sende en liten bit skåret ut fra f.eks under setet, eller sende en nakkestøtte, solskjerm etc. om dette er enklere.

sprekker i skinn

4. Utbedring av krakelert skinn og møbellær:


Det er viktig og være klar over at krakelering er en pågående prosess, ikke en tilstand. Med mindre man sørger for å stanse denne prosessen, vil skaden komme fort tilbake.

1. Gjør de delene av skinnet som er i god stand grundig rent med Lærsåpe/Cleaner, og skyll bort såperestene med 1 del eddik (5%) og 5 deler vann. Der du har krakelering skal man være forsiktig med Lærsåpen da vann kan tørke ut læret der det trenger inn gjennom sprekkene. Deretter brukes Rengjøringsbensin for å fjerne fett/olje/voks fra hele overflaten.

2. Puss den krakelerte overflaten med våtslipepapir 600-800 dyppet i eddikvann. Tørk vekk støv med klut fuktet med eddikvann.

3. Når læret har tørket, påfør et tynt lag Colour Nøytral (upigmentert bindemiddel) på det krakelerte området.

4. Etter opptørking, puss på nytt med våtslipepapir og påfør et nytt tynt lag med Colour Nøytral. La tørke og puss på nytt med lett hånd.

5. Etter dette kan Colourlock Leather Fresh Lærfarge påføres (se nedenfor).

6 . Eddik har en viss evne til å stanse den prosessen som forårsaker krakelering, men vil man være sikker må man påføre Lærkrem/Care Lotion 2-3 ganger i løpet av 6 måneder, første gangen 2-3 dager etter at reperasjonen er blitt utført. Poenget er at denne lærkremen inneholder en rekke svært viktige antioksydanter. Årsaken til krakelering kan være mange, men disse antioksydantene vil stanse prosessen.


5. Oppfrisking av pigmentert nappa/glattlær og skinn med Colourlock Leather Fresh Lærfarge:


Colourlock Leather Fresh Lærfarge er en vannbasert farge, beregnet til oppfriskning av falmet og slitt lær og skinn.

Skal utbedringen ha lang varighet, må man legge stor vekt på forarbeidet. Dette består av grundig rengjøring, fjerning av fettholdige skjolder fra armlener og nakkeputer og skylling med edikkvann. Hvis man ser små sprekker i finishen (krakelering) følg instruksene ovenfor.

1. Rengjør med Lærsåpe/Cleaner. La læret tørke. Bruk Rengjøringsbensin  for å fjerne fett/olje/voks fra overflaten.

2. Rist flasken med Colourlock Leather Fresh Lærfarge meget godt og hell litt farge på en skål. Bruk en bit svamp og dypp i fargen. Test først på et usynlig sted, la fargen tørke helt før du fortsetter.

Påfør et tynt lag på et felt av gangen. Stryk i alle retninger, fra søm til søm. Merk: får du luftbobler på overflaten, blås umiddelbart ned med hårtørker. Får du mye bobler, skift til ren, tørr svamp.

3. Fortsett med dette fra felt til felt.

4. Så snart man ser at fargen har tørket, kan man påføre et nytt strøk. Ikke påfør mer farge enn nødvendig.  Elastisiteten synker proposjonalt med tykkelsen. Hudmøbelet kan tas i bruk etter ca. 12 timer.

5. Etter maks. 3 uker settes læret inn med  Lærkrem/Care Lotion.

MERK: rulle (10 cm, fin) kan også brukes på større flater. Farg først med svamp langs sømmer, i folder og andre steder man ikke kommer til med rullen. Rull så farge på de store flatene, begynn i midten og sørg for å få god dekning i alle retninger. Etter bruk kan rullen rengjøres i varmt vann.6. Bruk av Colourlock Fluid/Liquid Leather og Leather Filler på lær og skinn:


Reparasjon med Colourlock Fluid/Liquid Leather og Leather Filler er identisk.

Colourlock Fluid/Liquid Leather er et fleksibelt fyll som brukes til å reparere rifter, skraper og hull i lær og skinn som må ha mye fleksibilitet som f.eks skinnseter i bil og stol-/sofaseter. Liquid Leather bruker en del tid på å tørke (5-10 min. om det er tynt, 1-5 timer om det er tykt).

Fluid/Liquid Leather er enkel i bruk, men tåler ikke like mye tyngde som Leather Filler.

1. Rengjør området rundt skaden nøye, bruk litt Colourlock GLD Fargeløser for å fjerne evt. fett og voks.

2. Påfør fyllmassen med en spatel og la det tørke. Tørketiden kan kortes ned ved å bruke en 20W halogenlampe plassert 10-15 cm over fyllet. Tørk IKKE med varm luft da dette vil skape en hinne som forsinker tørkingen. Etter tørking legges om nødvendig mer fyllmasse i skaden. Gjenta til du er fornøyd.

3. Når fyllet er tørt, gni forsiktig med GLD penn for å jevne ut overflaten.

4. Pynt med  Colourlock Leather Fresh Lærfarge og etterbehandle med Lærkrem/Care Lotion.

Diverse fremgangsmåter, mindre vanlige spørsmål


Disse linkene er under utbygging og noen er foreløbig ikke tilgjengelige.

Kontakt oss for informasjon hvis den mangler her.


 • Hvordan fjerne misfarge på skinn og lær • Pleie av anilin

 • Behandling av gammelt, skjørt og "skjellende" skinn


 • Vannmerker og renn på anilin, nubuck og semsket skinn


 • Behandling av hardt, stivt skinn


 • Mugg på skinn


 • Behandling av nubuck og semsket


 • Fjerne kulepennmerker og tusjmerker på skinn


 • Behandling av skinnvesker og skinnkofferter


 • Trykkmerker


 • Forandre finish, matt/blank


 • Rens og pleie av vinyl, skai, kunstlær, leatherette


 • Rens og pleie av alcantara

Varer kan bestilles i nettbutikk, via e-post eller på telefon 466 63 893.

Ved bestilling av skinnfarge etter fargeprøve sendes fargeprøven og bestillingsskjema med posten.

H. Skancke søm og fargeteknikk,    Mellomåsveien 20,   1414 Trollåsen

Tel: 466 63 893           E-post: Skancke@fargeteknikk.no


Vi tilbøyr også gartnertjenester i Oslo og Akershus. Besøk nettside.


Copyright @ All Rights Reserved