Perforert skinn og lær

Perforert skinn og lær


Perforering i skinn og lær er et mønster laget av små hull i skinnets overflate. Denne teknikken er nokså vanlig i bilinteriør. I møbler finner man normalt ikke perforert skinn, bortsett fra ventilerende perforering på baksiden av puter. Sko og skinnbekledning er av og til perforert for å gi sko/plagg et spesielt design.


Skinnseter i bil er perforert for å gi bedre pusteegenskaper gjennom bindemidler/pigmentering. Fukt/svette transporters bedre bort. Perforering hjelper også hvis setene har innebygget varme. Man bør være oppmerksom på at perforerte seter er mer utsatt for flekker. Nedenfor finner du beskrivelse av hvordan man best rengjør og vedlikeholder perforert skinn.


Perforert skinn bør bare rengjøres når det er synlig skittent. Bruk pleiemidler 2-4 ganger i året ettersom hvor mye setene blir brukt. Bruk sparsomt med pleiemidler i områder med perforering slik at du ikke tetter hullene eller gjør skinnet for vått. Blir skinnet for vått vil kantene i perforeringen ese ut i det fuktighet blir trukket inn i skinnet. Overdreven bruk av fuktige pleiemidler kan gjøre putefyllet vått. Fukten kan så vandre tilbake gjennom læret og skape skjolder. I tillegg er overflødige pleiemidler som har satt seg i hullene vanskelig å fjerne og lite delikat.


Når du skal rengjøre, anbefaler vi denne metoden: Fukt en ren, myk klut med lærsåpe og arbeide inn til det skummer. Rengjør så skinnet forsiktig. Begynn alltid på en del av skinnets overflate som ikke er perforert. Tørk bort overflødig lærsåpe med en lett fuktet klut. Blir skinnet for fuktig, tørk umiddelbart med en hårtørrer og la bildører stå åpne for ventilering til skinnet er tørt.


Ved påførsel av lærkrem skal du også være sparsom. Bruk en lett fuktet klut og start også her på et område som ikke er perforert. Skal du bruke Elephant Leather Preserver gnir du litt fett inn i kluten, gjerne smelte med en hårtørrer og så tørke over skinnoverflaten.


Følger du disse enkle rådene vil du kunne bevare det perforerte skinnet i lang tid fremover.